"Got Lucky", de kater waar je mee thuis mag komen

Home » B Business FTM » "Tijdloos" » Smullen van de lusten van het leven...

Smullen van de lusten van het leven

Door lezers meer dan 104 lezers gewaardeerd:

Het 2e deel in de reeks m.b.t. voeding oftewel smullen, toch...

Tijdloze cadeautjes

Doos vol cadeautjes

Laat je verrassen...

Tijdloos

Wist je dat...?

Adviezen

Tips

Inzichten 

Surprise?

 

Roce Amalia Durgaram vanuit Praktijk avenir, nodigt je uit voor Geniet-minuten Leestijd geschreven vanuit 30 jaar praktijk ervaring tot behoud van mentale en fysieke levensvreugde ; de 5e "Tijdloos" W.A.T. I.S.? 

Joie de Vivre

(Huis)vrouw ...des huizes /Paasbunny?

Paashaas, Pasen, een Lentefeest cq. een sociaal eetfestijn om o.a. de lente te vieren en dat we de winter weer overleefd hebben volgens ons oerinstinct

 

Ik liep langs een weiland met een schaap. Het deed mehhhh...en ging verder met zijn werk, grazen. ‘s Avonds bij het uitlaten van de hond was het schaap nog steeds/weer aan het werk

 

Het lijkt het alsof we vergeten zijn dat onze eerste dagbesteding zou moeten gaan over hoe en wat we eten

Een paasmaal is daar een heerlijk voorbeeld van. Overvloedig, mooi gedekte tafel, heerlijke, geurende gerechten die het water in de mond doen lopen. Zo zou het toch altijd moeten zijn. Bij iedere maaltijd? Daar doen we toch al die moeite voor

Iedere dag een feestje? Zou dat nog leuk zijn denken veel mensen dan? Dan wordt het zo gewoon. Of zit er in de diepte een link met het "zondaar" zijn?

 

Genieten hoort bij het leven. Al is het maar vanwege de hormonen, de enforfines, die we zelf aanmaken en ons hart doen leven

 

Gaat het daaruit eindelijk niet allemaal om?

Heb u naaste lief...gelijk uzelf!

Dus smullen maar. Pasen is echter ook het feest van .... Weet jij het nog?

 

"Je bent,wat je eet ”

 

 (W.) Wist je dat … brood in veel landen als bij "gerecht" wordt gegeten. Kleine stukjes brood worden tussen door genomen met als doel de smaak te neutraliseren van wat men gegeten heeft. Zodat het volgende hapje weer beter tot zijn eigen smaak komt

Vanuit dit principe zal er ook niet zo snel een koolhydraten dieet gevolgd hoeven worden omdat de nadruk ligt op het eten van diversiteit van groenten en enige vorm van dierlijke eiwitten


Voeding is dus meer. Het is een levenshouding, die naar meer mag smaken en niet alleen op "vakantie"

glaasje op?

 

"Met volle teugen van het leven genieten"... Proost

Eet jij met smaak? Op de tong bevinden zich de smaakpapillen. Met als basis bitter, zuur, zoet en zout.  Er is echter nog veel meer leuks te doen met een tong. (Nee... dat bedoel ik niet) Let op...

 

Voedsel en de maag horen bij elkaar. De maag bevindt zich min of meer in het midden van de romp. De reflexzone* van de maag ligt ook in het midden dan weliswaar in het midden van de tong 

 

* Een reflexzone is het gebied dat vanuit de eerste celdeling altijd verbonden is/blijft met het uiteindelijke orgaan wanneer we compleet zijn bij geboorte

- Aan weerszijden van de maag liggen net als in de romp de galblaas en lever, te vinden aan de beide zijdes van de tong

- Boven de maag liggen de longen net als bij de romp. En het topje van de tong is dan het hart

- Onder de maag liggen nieren en darmen

maag crack

Een gezonde tong is rose zoals hier met een heel dun wit laagje erop; echter zonder de scheurtjes en het rode puntje bij de top (hart) en de deukjes aan de zijkant

 

Tongdiagnose


In de Traditionele Chinese Geneeskunde (T.C.G.) wordt naar de tong gekeken vanwege de reflexzones van alle organen en hun status

Zoals bijvoorbeeld droogte zich laat zien als scheurtjes. Net zoals de zon de aarde doet uitdrogen en dan scheuren vertoont. Een diepe scheur is duidelijk te zien op de foto in het middengedeelte,  de maag. Kleine scheurtjes zijn te zien in het gebied voor het topje van de tong, de zone van het longgebied. Uitdroging door een enigzins bekend virus

 

"Zo groot, zo klein” is een Oosterse visie. Kan je begrijpen/voelen wat er mee bedoeld wordt? 

Brandstof - kostenpost

 


(W.) Wist je dat .. het grootste deel van de Oosterse bevolking drie maal daags een warme (rijst)maaltijd eet

Vroeger was het ook zo in het Westen. Toen men nog wist dat bij het werken als een paard daar ook het juiste voer bij hoorde en dan het liefst warm...

 

Hoe weet je of je het goed doet met wat je eet. Het begint met je voorkeur voor warm of koud. Is je interne kachel goed voorzien van brandstof?

 

Voedsel is ten eerste bedoeld om te verwarmen. In de winter kost voeding energie als het op lichaamstemperatuur gebracht moet worden. Daarom heeft het eten van warme dingen de voorkeur. Vervolgens kost de vertering energie. En eventueel extra energie wanneer de voeding niet voedt of zelfs tegen kan werken:

Zoals koelende producten het lichaam verkoelen. En dus energie kosten i.p.v. opleveren  als ze niet in het passende seizoen,  de zomer, gegeten worden

Bij (heel) warm weer is verwarmen als 1e functie minder nodig en kan het smullen dus anders ingevuld worden met licht voedsel of juist koelende waren

 

(W.) Wist je dat.... niets doen ook energie kost

Nog even en we mogen weer

Gezond zomerontbijt is...
Een bordje yoghurt/kwark muesli met tropische vruchtjes. Tropische vruchtjes werken verkoelend omdat ze  thuis horen in de warme tropen. Ook passend dus in de zomer (en niet in de winter...)


Hetzelfde verhaal gaat ook op bij yoghurt. Het wordt vooral gegeten in warme landen omdat het een verkoelende werking heeft. Bekend als Tzaziki met komkommer en munt

 

Winst en Verliesrekening

De interne kostenpost
1. Hoeveel energie kost het om het eetbare op lichaamstemperatuur te brengen?
2. Hoeveel energie bevat het van nature? Vers bevat meer energie dan iets wat al dagen in de koelkast ligt
3. Is het onbewerkt zodat het nog de meeste energie heeft als het wordt klaar gemaakt?
4. Hoelang is de duur van het bereiden waarbij energie verloren?
5. Hoe vaak wordt het eten bewerkt waarbij  energie verloren (opwarmen)?
6. Kant en klare gesneden voedsel bevat minder energie dan de ongesneden hele produkten
7. Hoeveel energie zit er nog in het voedsel als het uit de magnetron komt?

De simpele optelsom voor het hoogste rendament is als volgt:


Ezelsbruggetje: DOKEM
⦁ Direct op je bord
⦁ Onbewerkte produkten uit de winkel
⦁ Kort mogelijk bereid
⦁ Eet verse produkten
⦁ Min mogelijk bereid
en vermijd de (be)straling van de magnetron als het kan

Einstein een bekend filosoof toont in zijn wereldwijd bekende formule hoe belangrijk energie in al zijn vormen is en niet verloren gaat:
E = mc2 

 

Dit gaat over massa die omgezet kan worden in energie zoals elektriciteit, maar ook warmte en bewegingsenergie. Voor onze levensvreugde zeker op lange termijn moet deze energie dus uit ons voedsel komen

 

(W.) Wist je dat... spinazie nooit opgewarmd mag worden

smooth en smart, echt niet

Een eigen huis-vrouw... des huizes. Welke ben jij?

De zorg voor de dagelijkse hap was in de handen van degene die de zorg had voor de kinderen. Een dagtaak met alles erop en eraan. Iedere dag verse waren in huis halen, bereiden en weer opruimen. Dag in en dag uit

 

Voedsel zal altijd het dagelijks medicijn blijven

Het belangrijkste orgaan die zich bezig houdt met de vertering ervan is de maag

  • De maagsappen doen de vertering van de dierlijke eiwitten zoals vlees, vis en kip
  • Het speeksel doet de voorbewerking en vertering van koolhydraten

Daarom is kauwen zo belangrijk


De twee sappen van speeksel en maag, koolhydraten en eiwitten neutraliseren elkaar. Er ontstaat een soort waterige substantie waarbij vertering onvoldoende nog plaatsvindt. Daardoor worden de darmen extra belast. Boeren, winden, maagzuur o.a. kunnen het gevolg zijn

DAAROM....

Daarom zit er een blaadje sla tussen het vlees en broodje van de beroemde hamburgerhap. Met een kropje sla er tussen, bij wijze van spreken, zou je mij ook in Mc Donald krijgen

 

 

(T.) Avies:  Eet groente:

  • na iedere hap eiwitten (vlees etc.)
  • na iedere hap koolhydraten (brood, rijst, aardappelen)

Of een hap met meer groente dan vlees of een hap met meer groente dan koolhydraten

fruit is gezond


Het eten van fruit direct na de maaltijd kent het zelfde principe.  Echter hierbij ontstaat gisting

Helaas geldt dit ook voor de beroemde banaan in: fruithapjes/smoothies/juices/toetjes met fruit, helaas...wederom wel lekker, gezond...

Eet fruit apart en als het dan toch na het diner is dan minimaal 15 minuten erna. Genieten toch...

Wel de lusten én niet de lasten

Extra info; extra gezond; extra nodig ....A.M.N.

Gezonde sapjes/ juices/smoothies
Heb jij wel eens 2 sinaasappelen gegeten bij je ontbijt? Of de inhoud van een smoothie in zijn originele vorm over de dag. Veel hè? En dat zou dan ook nog eigenlijk 50 keer gekauwd moeten worden. Welke stappen worden voor het gemak even overgeslagen

 

Het lichaam heeft bij de juiste voeding cq. hoeveelheid genoeg aan wat normaal van nature binnen moet komen. Ook omdat vertering al in de mond begint ...kauwen

Grote stappen gauw thuis en uiteindelijk sneller in het ziekenhuis

 
Overdaad schaadt wel degelijk. De belasting van de verwerking en de overdadige hoeveelheid kost weer extra energie. Plus het wegwerken aan het verwerkte overschot ook nog eens. Gezond op de lange termijn? Ik zet er mijn vraagtekens bij

 

Authentic Medical Nutrition A.M.N. Voe(l)dt zoals Moeder Natuur bedoeld is

Chinese Geneeskrachtige Kruiden- voedingssupplementen wanneer extra voeding nodig is… en gaat ontbreken in de dagelijkse hap of bij het verlies aan fit voelen

Goedgekeurd door de Warenwet naar dezelfde eisen die ook gesteld worden aan regulieren medicijnen; het heet echter een gezondheidsprodukt

 

(W.) Wist je dat ... een maaltijd van voorverpakte produkten met dezelfde E-nummers deze ver boven de normale gezondheidsnorm uit kunnen komen wanneer ze bij elkaar opgeteld worden

 


Voor gevorderden

Oud Hollandse gezegdes

Een steen op de maag

Het ligt me zwaar op de maag/als een steen op de maag. Oud Hollandse gezegdes die de waarheid bevatten dat het verteringsproces moeizaam verloopt. Een brok die moeilijk te verteren is. Dit vraagt om extra aandacht van de smulpaap


Echter is hier vaak het voedsel niet het probleem maar ...

een probleem is het probleem

Iets wat moeite heeft verwerkt te worden. Iets dat meer tijd vraagt om verwerkt te worden.

 

Een mentaal, geestelijk, psychisch probleem. Het onbewuste laat zich zien via het gevoel van een steen. Ook de brok in de keel geeft aan dat er  moeite is met iets door/wegslikken of iets de strot niet uit krijgen... omdat iets het tegenhoudt

 

Maag-issues: maagzuur / boeren / scheurtjes in het midden van de tong / hangwangetjes-zakjes bij de kaaklijn ontstaan / lever vlekken / rimpels-droogte van alles (!) / een kalkteen/nagel bij de teen naast de grote teen / hongergevoel / vreetlust eventueel menstruatie gerelateerd / behoefte om te roken (om een rookgordijn op de onderliggende, onvervulde basislevensbehoefte te leggen)

S. Surprise?


Verras je zelf. De vijf regels volgen, vormen op lange termijn je levensvreugde en je pensioen

  1. In Rust eten. Geen boek/tv/zware gesprekken/stress tijdens eten
  2. Klok of de tijd hebben hebben voor het nuttigen van een maaltijd. Ontbijt als een keizer, lunch als een koning en diner als een zwerver ( tussen 7 en 9 in de ochtend wintertijd is de tijd voor de optimale werking van de van de maag**)
  3. Regelmaat, vaste tijden aanhouden en pauzes om het energie niveau en de homeostase hoog te houden; net als de regel bij auto rijden kwartiertje rust na dik 2 uur rijden; hersenen kunnen 45 minuten op hoog niveau blijven- advies erna tussendoortje...om te blijven presteren
  4. Drie uur voor het slapen gaan niet meer eten. Niet meer na 20.00 uur eten
  5. Zittend eten

 

** het lichaam heeft een tijdspanne in de Traditionele Chinese Geneeskunde waar een orgaan zijn optimale functie heeft

Die van de lever ligt tussen 1-3 in de nacht m.b.t. afbreken afvalstoffen. Dus om deze tijd wakker worden betekent een gestresste lever. Ook voor degene die de lente het fijnste seizoen vinden is er een eventuel link met een uit balans zijnde de lever. De organen kennen namelijk ook een eigen seizoenspanne

Hoe zit het bij jou...

 

Ik hoop dat je eetlust het leven nu nog meer zal doen smaken,

Eet smakelijk en voor het drankje(s) erbij..."Got Lucky", ervaar en lever zelf het bewijs

 

Roce Amalia Durgaram

 

 Een Frans spreekwoord zegt: "En avril, n'enlève pas un fil. En mai met ce qu'il te plaît"

Hiermee bedoelt men dat men zich in April nog niet te licht moet kleden omdat het weer nogal kan wisselen en dat men in Mei kan dragen wat men wil